S EmP-om se definitivno slažem da će Java ili C# puno ranije dati rezultate te da sam kôd ljepše izražava siluetu objektno orijentiranog dizajna, no ako je itko imalo ozbiljan oko razvoja igara, u konačnici će morati prihvatiti grubost C++-a i uskočiti u "igru", bilo da koristi OGL ili DX. Stvar je samo u različitim krivuljama učenja i koliko zapravo želiš izvući, što je osobna preferencija.
Što se tiče C#-a, istina, danas je razlika u performansama minimalna... Osobno sam držao fige managed directx inicijativi ali ona je fejlala tužno, tako da sam se vratio težoj putanji sa C++-om i DirectXom (ali i OpenGL-om). No, na drugu stranu, čuo sam za jednu open source inicijativu zvanu SlimDX koja izgleda kao dobra zamjena za propali MDX (prerađen u XNA, iako je bolje reći da je uključen u njenu osnovicu).
Ovdje možete saznati više o SDX-u.
Još uvijek smatram ukoliko je osoba zainteresirana za razvoj igara, a ima dobru pozadinu u C++-u, da bi definitivno trebala preuzeti sve mindfuckove koje dolaze sa DirectX-om, a ako cilja na x-platforming, onda je OpenGL izbor za njih. Osobno pokušavam se okoristiti s oba API-a, u zadnje vrijeme specifično sa OGL ES 1.1/2.0 na iPhoneu 3G/3GS-u.
Kad se pokušava oboje gurati, biti jack of all trades znači da nikad se neće u potpunosti ovladati nečim, tako da je bolje odabrati nešto i specijalizirati se. Ali pošto je meni programiranje igara hobi, a ne potreban pretjerano za posao u životu, imam taj luksuz. U konačnici, mnogi će se pronaći u situaciji da možda izgrade engine u C++-u koristeći DirectX/OpenGL, pa napišu editor C#-u jer je jednostavnije (osobno tako radim na svom Hybridu 3.0)
Again, the choice is yours!